Vul uw zoekterm in
en klik op ‘Zoeken’.

Hieronder een opsomming van de LED backlightsystemen zoals we deze nu kennen.

Backlight RGB
Backlight wite led
Backlight  white LED with Local dimming
Edge led

Backlight RGB

Samsung heeft in 2006 met de introductie van de M91 serie als eerste leds toegepast in de achtergrondverlichting van lcd-televisies. Bij deze techniek werden de CCFL’s vervangen door rode, groene, en blauwe leds. Helaas bleef een dikke diffuser bij dit concept noodzakelijk. Het milieu had veel voordeel bij de led-toepassing waarbij niet langer de noodzaak voor het gebruik van kwik een vereiste was. De energieconsumptie was vergelijkbaar met CCFL en door het gebruik van 1728 rode, groene en blauwe leds waren de productiekosten zeer hoog. Een 100Hz-variant van dit model is vanwege de hoge productiekosten nooit leverbaar geweest. De kleurweergave van 146% was zijn tijd ver vooruit, iets waarvan we achteraf kunnen zeggen dat deze specificatie binnen de leveranciers van content helaas tot vandaag de dag onbenut is gebleven en voorlopig zal blijven.

Backlight wite led

De backlight white led-technologie is vergelijkbaar met backlight-RGB. Alleen wordt bij deze techniek gebruikgemaakt van enkelvoudige witte leds. Deze technologie wordt aangeduid als ‘full led’. Het voordeel is dat er minder energie verbruikt wordt, doordat er bij deze techniek een derde van het aantal leds gebruikt wordt. Dit resulteert in minder warmteafgifte waardoor er minder slijtage optreedt en het scherm een langere levensduur heeft. Het enige nadeel ten opzichte van RGB-led is dat het kleurenspectrum iets kleiner is. Door het ontbreken van content die de maximale waarden van het RGB-ledspectrum benut, heeft dit echter geen nadelig effect.

Backlight white LED local dimming

De ontwikkelingen stonden niet stil en een logisch vervolg diende zich spoedig aan. De witte led met local-dimmingfunctionaliteit was een ware revolutie op led-gebied. Het plaatselijk kunnen activeren van de leds (local dimming) had een tot dan toe nog nooit gerealiseerde contrastwaarde tot gevolg. De 729 witte leds met local-dimmingfunctionaliteit reduceerde het energieverbruik aanzienlijk zonder grote concessies te doen aan de beeldkwaliteit. Zwart zal zwarter zijn indien de leds achter het lcd-scherm minder fel branden of geheel uit zijn. Nadeel van deze techniek is gelegen in het feit dat een full HD-scherm 1920x1080 pixels heeft, terwijl een gemiddeld led-backlight gebruik maakt van 27x27 leds, resulterend in het feit dat één led van het backlight in dit voorbeeld 71 horizontale en 40 verticale pixels van het lcd-scherm belicht. Details kleiner dan een groep pixels van 71x40 kunnen dus niet lokaal belicht worden en dit leidt tot halo-effecten (een waas rondom bijvoorbeeld de aftiteling van een film). Dit effect zal nog versterkt worden door de toepassing van een diffuserplaat die tot taak heeft het licht van de leds egaal te verdelen.

De ideale situatie is dat iedere pixel zijn eigen lichtbron heeft, iets wat met de huidige technieken een zeer kostbare en dus geen haalbare zaak zal zijn.

Edge LED

In tegenstelling tot de eerdere gebruikte technieken worden de leds nu aan de zijkanten van het scherm geplaatst. Achter het lcd-scherm is een plaat met kleine reflectoren gemonteerd. Deze reflectoren realiseren een gelijkmatige verdeling van het licht. Het zeer grote aantal reflectoren heeft als direct gevolg dat de diffuserplaat veel dunner kan zijn en zelfs zonder gebruik hiervan al een acceptabel beeld geeft, resulterend in een winst van 20% lichtopbrengst.

Een tweede voordeel is dat het niet langer noodzakelijk is om een enorme lichtbak achter het scherm te gebruiken, hierdoor is een reductie van 80% van de benodigde ruimte tussen het backlight en het lcd-scherm mogelijk. Onafhankelijke onderzoeken bevestigen de enorme besparing van het energieverbruik die deze laatste stap met led mogelijk maakt.

Nieuws

 • Camera bewaking
  U kunt ook voor Camera bewaking bij ons terecht
  Lees meer >>
 • Computers bij Jan Truyen
  Jan Truyen breid assortiment uit...
  Lees meer >>

Openingstijden

 

OPENINGS TIJDEN  SERVICE - AFHAALPUNT :

 

ma t/m do

van 13:00 - 18:00
  vrij van 13:00 - 20:00
  za van 09:00 - 16:00

 

Tel.: 0495 - 631257

Ons verzorgingsgebied

 

 

Aanbiedingen

  Kijk voor actuele aanbiedingen  
  spoedig weer hier